KUCHNIA --> Na wiejskim stole
zdj

Tu przenikają się wpływy polskie, czeskie, słowackie i niemieckie. W tradycyjnej kuchni cieszyńskiej wsi dominowały potrawy mączne oraz pożywne zupy.

Jednym z podstawowych warzyw używanych w śląskiej kuchni była kapusta. Trudno było dawniej spotkać gospodarstwo czy dom, w którym pod koniec lata nie kisiłoby się jej w dębowych beczkach. Kapusta potem przez całą zimę była składnikiem ogromnej liczby dań. Od wieków jadano kapuśniak (kapustnicę), do którego dodawano skórę ze ­słoniny. Popularnością cieszyły się (i wciąż cieszą) tzw. ajntopfy, z których najbardziej znana jest babraczka, czyli ziemniaki z kapustą i skwarkami podawane ze zsiadłym mlekiem. Do często spotykanych dań należą też stryki – placki ziemniaczane podawane na różne sposoby: ze skwarkami, śmietaną, z masłem, miodem lub cukrem, oraz amolety, czyli naleśniki.

Nawet dziś często jada się gałuszki – małe kluseczki mączne z tartego ciasta podawane najczęściej z serem, skwarkami lub pieczonym boczkiem krojonym w drobną kostkę. Wpływom czeskim zawdzięczamy m.in. knedle.

Chleb pieczono samemu. Bardzo popularne były tzw. krupicznioki, czyli słodkie pieczywo wyrabiane z ciemnej pszennej mąki. W domach wypieka się też kołoczyki – bułeczki z różnorakim nadzieniem, np. z serem i kruszonką.

Do ciekawych tradycyjnych potraw ziemi cieszyńskiej można zaliczyć kitę wędzoną. Jest to danie spożywane w okresie różnych świąt. To uwędzone na drewnie owocowym, olchowym lub jałowcowym mięso z szynki wieprzowej wraz z kością, podawane z kiszoną kapustą po cieszyńsku, czyli gotowaną z ziemniakami, kminkiem i zasmażką. 

powrót