KUCHNIA --> W górach
zdj

Górski jadłospis różni się nieco od tego, który spotykamy na nizinach. Z uwagi na tradycje związane z wypasem owiec i kóz znajdziemy tu pyszne beskidzkie sery, np. bryndzę, bundz, oscypki czy korbacze. Sery przyrządzano zarówno z mleka krowiego, jak i owczego oraz koziego. Do dziś wytwarza się i pije żętycę – serwatkę z mleka owczego powstałą podczas wyrobu serów. Spożywa się ją zarówno świeżą, jak i kwaszoną.

Będąc w Beskidach, należy koniecznie spróbować owczego sera klaganego. Ma on łagodny, śmietankowy smak i lekko kwaskowy zapach. Najczęściej przyjmuje kształt niewielkiego bochenka chleba. Ser można jeść świeży, ale najsmaczniejszy jest, gdy jakiś czas poleżakuje. Wówczas staje się twardszy, ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku. Jego nazwa oznacza po prostu „ser gnieciony”. 

powrót