KUCHNIA
W górach
2014-10-13

Górski jadłospis różni się nieco od tego, który spotykamy na nizinach. Z uwagi na tradycje związane z wypasem owiec i kóz znajdziemy tu pyszne beskidzkie sery, np. bryndzę, bundz, oscypki czy korbacze. Sery przyrządzano zarówno z mleka ...

Na wiejskim stole
2014-10-13

Tu przenikają się wpływy polskie, czeskie, słowackie i niemieckie. W tradycyjnej kuchni cieszyńskiej wsi dominowały potrawy mączne oraz pożywne zupy.

Jednym z podstawowych warzyw używanych w śląskiej kuchni była kapusta. Trudno było dawniej spotkać gosp...

W wiedeńskiej kawiarni
2014-10-13

Lata panowania Habsburgów na ziemi cieszyńskiej odcisnęły swoje piętno na tutejszej karcie dań, zwłaszcza tych serwowanych na mieszczańskich stołach. Na szczególną uwagę zasługują desery, w tym „król” tutejszych stołów, a zarazem ulub...

1